Tagpap – montering, pris og holdbarhed

Hvad enten du er i gang med en større renovering, bygge noget nyt op fra bunden eller bare er nysgerrige på andre alternativer til tegl på taget, kan du her blive klogere på alt, du bør vide om tagpap.

Hvad er tagpap?

Tagpap er faktisk ikke rigtig pap, selvom navnet antyder det. Rigtigt nok havde tagpap i gamle dage et tyndt lag af pap som kerne. I dag er kernen fremstillet af polyesterfibre. Nogle former for tagpap har desuden glasfilt i sin kerne.

Polyesterfibre er en polymerkæde, der med sin højde brydstyrke og lave vandabsorbering er perfekt til at holde dit tag rent, tørt og pænt. Foruden polyester består tagpap ydermere af Butimen, et termoplastisk stof som er et biprodukt af råolieraffinering.

Toppen af et stykke tagpap, den side, som vil vende opad, når det bliver lagt på taget, består af denne mørke type asfalt, som vi fagsprog kalder Bitumen, og kunstgummi. Begge dele klæber, når det bliver varmet op. Tagdækkere bruger en brænder til at varme tagpappen op, så de forskellige stykker af pap kan klistre på underpappet og på hinanden. Nogle typer af tagpap har ligeledes naturskifter på overfladen, men dette er typisk på tagpap med to lag.

Den hyppigste brugte farve til tagpap er sort, men faktisk kommer tagpap i en række af farver. Farver bestemmes af den keramiske skifter, der lægger ovenpå selve pappen. Du kan blandt andet få grønt, hvidt, teglrødt eller grønt tagpap. Der er altså en løsning til hver smag og hver arkitektoniske stil.

Tagpap var helt op i 1990’erne et upopulært valg, fordi man mente, at det var uholdbart at dække sit tag ind i pap. Der er dog sket meget med både mentaliteten blandt danskerne, tagdækning som håndværk og ikke mindst kvaliteten i tagpap. I dag kan et veludført stykke tagdækningsarbejde med tagpap godt stå imod vind og vejr, præcist på samme niveau som et tag af tegl eller stål kan det. Paptag er i dag en populær og billig løsning til tagbelægning, som bruges af både privatpersoner og virksomheder. Det tager desuden i gennemsnit kortere tid at lægge et tag af pap, end det gør at lægge tegl.

I dag bruges tagpap til almindelige beboelseshuse, sommerhuse, skure, carporte, virksomheder, lagerbygninger, lejlighedskomplekser. Tagpap er et minimalistisk og simpelt valg af tag, der går godt i spænd med det simple nordiske design, som er meget oppe i tiden i både indretningen og boligopførelsen.

Her kan du købe tagpap

Du kan få fingrene i tagpap i en lang række af byggemarkeder, eller du kan vælge at købe det direkte fra producenten. Du finder en række mærker nedenfor, hvoraf blandt andet Phøniks sælger til privatpersoner. De fleste virksomheder sælger dog kun internt til andre virksomheder, så det er her dit lokale byggemarked kommer ind i billedet.

Du kan finde tagpap hos følgende kæder:

  • Bygma
  • Jem&Fix
  • Byg100
  • XL-Byg
  • Silvan
  • Bygmax
  • Davidsen
  • Stark
  • Nettrælasten.

Det er desuden ikke nok bare at erhverve dig tagpap. Du skal også sørge for, at du har de nødvendige mængder af underpap. Underpap anvendes som underlag for selve tagpappen og er et fibernet belagt med asfalt og et sandlag på begge sider af underpapppen.

Hvis du gerne vil udføre projektet selv, er det hurtigt og billigt at købe selvklæbende tagpap i byggemarkedet. Det er ikke nødvendigvis en dårligere løsning, men den er god til dig, der gerne vil gøre det selv.

Forskellige mærker

I Danmark er den mest udbredte producent af tagpap Icopal, men der findes en række andre mærker på markedet, der også leverer et suverænt produkt. Der er blandt andet Phøniks, Eurotag Danmark,

Ved at vælge produkter med Danmark som oprindelsesland, er du ligeledes garanteret, at tagpappen og underpappen overholder de gældende danske standarder. Der findes også en del udenlandske producenter, der til Danmark er leveringsdygtige i tagpap, men de er produceret under andre regulationer. Hvis du alligevel vil importere tagpap, så er Binné fra Tyskland og Soprema fra Belgien gode bud. Lovgivningerne angående tagpap i Tyskland og Belgien afviger ikke meget fra de danske standarder.

Pris på tagpap og tagdækning

Nu har du en basisviden omkring tagpap, hvilke mærker og farver der er, samt hvor du kan købe tagpap og underpap samt materialer hjem. Men hvad koster det så? Hos professionelle udregnes priser i m2, men i privaten må du selv måle m2 og købe materialer derefter.

Priserne afhænger af hvilket mærke og type af tagpap, du køber. Tagpap køber du på ruller, hvor de gængse længder er 1 meter gange 5 meter eller 1 meter gange 8 meter ad gangen. En rulle på fem beter beløber sig til omtrent 600 kroner, mens en rulle på 8 meter beløber sig til omkring 900 kroner. Du skal købe det antal ruller, der kan inddække de kvadratmeter, du skal have lagt tag på. Derudover er det altid en god idé at købe en ekstra rulle, hvis du skulle have behov for at trække noget af pappen af igen. Priserne på selvklæbende tagpap er ikke meget anderledes.

Hos byggemarkederne finder du også de nødvendige materialer, du skal bruge, når der skal lægges tagpap. Om du gør det selv, får hjælp af nogle venner eller får en professionel tagdækker til det, er op til dig.

Det er naturligvis billigere at gøre det selv, men det er en god idé at have ekspertise med på råd eller en autoriseret entreprenør til at stå for monteringen, hvis ikke du er helt sikker på hænderne og med din viden. Og skal du vælge en autoriseret håndværker til at montere dit tagpap, anbefaler vi i alle tilfælde at det sker med faktura, moms og en montør som har en ansvarsforsikring og gerne en der er med i en garantiordning.

Disse skal naturligvis medregnes, når du laver den samlede pris. Får du en professionel tagdækker til at udføre arbejdet, kan du typisk og uforpligtende indhente gratis tilbud fra flere forskellige håndværkere. Hertil skal du huske, at du også betaler dem for deres tid og arbejde.

Prisen afhænger ydermere af, om du skal have lavet et fladt tag, et tag med en lav hældning (under 15 grader), middelstor hældning (15-35 grader) eller en stor hældning (over 35 grader). Jo større en hældning, desto dyrere er det, fordi arbejdsvilkårene er sværere.

Hvis du vil have en præcis pris på dit tag, findes der udregnere på internettet, der kan give dig en cirkapris. Her indtaster du kvadratmeter, type af tagbeklædning, om det skal være enkeltlag eller dobbeltlag af tagpap, om taget skal isoleres, om tagvinduer skal inddækkes, og om der eventuelt skal monteres eller renoveres en tagkvist.

Holdbarhed

Tagpap har en temmelig lang levetid. En populær fordom mod tagpap er, at fordi materialet er så tyndt og let, så er levetiden også kortere end for eksempelvis tegl. Det er ganske enkelt helt forkert. Et veludført stykke tagdækning med tagpap kan holde op til 50 år. Det er dog vigtigt at huske på, at en del forskellige faktorer spiller ind på tagets holdbarhed.

En af de største faktorer på dit tags levetid er naturligvis vedligehold. Det gælder, uanset hvilken type af tag du har, men ved tagpap er der nogle andre faldgruber og eventuelle skader, du skal være opmærksom på, end hvis du havde tegltag eller ståltag.

Hvert år, helst efter vintersæsonen, bør du gennemgå dit tag for at se, om der er kommet slitage på tagpappen, eller om gennemføringerne har sluppet nogle steder. Tjek desuden om afløbssystemet er gangbart, og rens dine tagrender efter løvfald, så de ikke stopper til og risikerer at oversvømme dit tag.

Damphuler er en af de mest populære skader på tagpap. De opstår, når solen opvarmer fugt, der eventuelt er blevet sluttet inde under dækningen af taget. Det er heldigvis let at løse, for dampbulen sprættes blot op og spartles med klæbeasfalt. Hvis skaden er synlig, kan den dækkes med skiftersten eller et stykke tagpap, der brændes fast ovenpå.

Sørg desuden for, at taget bliver fejet rent for blade og løv fra tid til anden. Det er helt sikkert at gå på taget. Når du alligevel er på taget, kan du også sprøjte eventuelle ovenlysvinduer, som tagpappet inddækker, med algefjerner.

Husk, at det også altid er muligt at bede et entreprenørfirma med speciale i tagdækning om at komme og gennemtjekke dit tag. Med ekspertise og faglige øjne kan en autoriseret tagdækker hurtigt spotte, om der er problemer ved tagkanterne, taggennemføringerne, inddækningerne og meget mere.

Montering – Gør det selv eller professionel?

Du kan selv lægge dit tag, eller du kan få en professionel tagdækker til at gøre det.

Den billigste løsning er klart at gøre det selv, og med selvklæbende tagpap kan det også sagtens lade sig gøre. Du skærer ganske enkelt bare tagpappen til i størrelser, der passer til dit tag og lægger det på taget. Hvis du har et fladt tag, er det nemmere.

Du kan også bruge shingles, som ganske enkelt bare sømmes fast stykke for stykke med overlap. Det kræver ingen specielle materialer eller værktøj. Du skal bruge en hammer, en kniv og en fugepistol. Shingles og selvklæbende tagpap er de nemmeste og billigste løsninger. Hvis du er i tvivl om monteringen, kan byggemarkedet give dig nogle gode råd med på vejen. Nogle bruger også sømpistoler til montering. Det kaldes selvbyggerpap og kræver ingen brug af åben ild.

Den klassiske løsning er i to lag, underpap og tagpap. Denne udføres typisk af en professionel, der ruller underpappen ud med tagpap ovenpå. De to skrues sammen og svejses eller brændes i overlapningen mellem de to ovenpå den eksisterende tagkonstruktion, hvorefter det lukkes til med inddækninger og får en omgang efterbehandling for at tagpappen holder sig på plads.

Nogle benytter sig også af punktsvejsning, hvor tagpapbanen først rulles ud og rettes til, hvorefter halvdelen rulles tilbage på rullen igen. Herefter svejses rullen på underpappen, mens rullen bliver rullet ud igen.

Hvis du vælger selv at lægge dit tag, og du ikke vælger selvklæbende tagpap, skal du lige tjekke med dit forsikringsselskab, inden du begynder at svejse eller at bruge en brænder på taget. Den største fare ved at brænde tagpap er eventuelle skjulte gløder.

Om du selv monterer taget eller får en professionel til det, bør sidste trin i montagen altid være grunding. Til tagpap bruges grundingsasfalt, som kan købes i de fleste byggemarkeder. Det er en flydende udgave af det bitumen-lag, der i forvejen er på tagpappet. Det agerer støvbindende og må kun påføres et rengjort tag. Grundningsasfalten er med til at opretholde kvaliteten af dine svejsninger og beskytter tagpappet som helhed. Du kan bruge en kost eller en pensel til at påføre efterbehandlingen.

Kreative måder at anvende tagpap

Hvem siger, at tagpap absolut skal lægges på taget? Slip din kreativitet løs, og vær med til at løse nogle af hverdagens udfordringer med det skridsikre underlag, som tagpap er. På grund af den ru overflade, er tagpap godt som skridsikkert underlag i eksempelvis hønsehuset eller på trappetrin.

Du kan også vælge at forkæle de mindste og lægge tagpap på børnenes legehus i haven eller give fuglehuset en opgradering med små stykker af tagpap, så fuglehuset matcher dit eget hus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *