Algebehandling af tag – hvorfor er det vigtigt?

Som husejer risikerer man at få belægninger af mos og alger på taget. Det er ikke særligt kønt, og det kan i sidste ende gøre skade på dit tag. Men hvordan fjerner du mos og alger fra tagbelægningen?

Om få måneder viser sommersolen sig over Danmark, og det bliver tid til at finde havemøblerne frem, så hus og have kan nydes udefra. Med et håndklæde på solsengen og et godt lag solcreme i masken, kan du snart lægge dig og nyde solens varme, mens du også nyder synet af dit flotte hus.

Eller måske er dit hus ikke så lækkert at se på alligevel. Det omskiftelige danske vejr har det med at fremkalde mos og alger på de danske hjems tagbelægninger, og det er de færreste, der overholder rådet om at vedligeholde og tjekke tagkonstruktionen en gang om året.

Belægninger af alger og mos er ikke ligefrem en fryd for øjet, når du lægger dig til rette på solsengen. Tværtimod. Det er grimt at se på, og det kan endda i sidste ende være skadeligt for din tagkonstruktion. Derfor er det bedste tidspunkt for algebehandling nu – inden du skal suge UV-strålerne til kroppen fra terrassen hertil sommer.

Men hvad er alger, hvorfor vokser der alger på taget og hvordan fjerner du dem igen?

Hvad er alger?

Alger er små planter, der består af få enkelte celler. Der findes mange arter, og de kan findes overalt i naturen. Alger er oftest grønne, men kan i nogle tilfælde have en rød eller brun nuance.

De vokser på fugtige overflader, og fugtigheden på for eksempel et tag afgør, om der kan gro alger. For at alger kan gro, kræver det udover vand, at de får sol og næringsstoffer, således at de kan formere sig. Selvom sol er et krav, så ønsker alger ikke for meget af det. Får alger for meget sol, så vil de udtørre. Derfor er vejret i Danmark et godt klima for alger.

I Danmark skifter vejret ret ofte mellem regnvejr og tørvejr. Det er altså gode forhold for alger, og derfor lider mange danske huse under algebelægninger både på tage, terrassefliser og andre belægninger omkring huset.

På flere punkter kan alger minde en smule om svamp. De kan ved tørre perioder vælge at gå i dvale og efterfølgende fortsætte med at vokse, når de igen oplever nok fugt.

Algebehandling af tag – hvorfor?

Alger på taget er for det meste helt uskadelige i sig selv. De er dog meget sjældent kønne at kigge på, og det er algerne, der får taget til at se grønt og beskidt ud. Med andre ord fryder det ikke øjet, når husets ydre skal nydes i sommersolen.

De grønne algebelægninger er i sig selv ikke til skade for tagmaterialerne, men alger er god føde for mos, der i sidste ende kan gøre skade på dit tag. Det kommer vi tilbage til.

Lider dit tag eller andre stenbelægninger af alger, så skal du først og fremmest fjerne dem, hvis du ønsker et rent, pænt og skinnende tag.

Hvordan opstår alger og mos på taget?

Som sagt opstår alger og mos under fugtige forhold. Nogle af synderne er træer, der står og skygger på taget, eller hvis taget ikke hælder nok, så vandet ledes ned i husets tagrender.

Det er altså for alt i verden fugten, som man skal prøve at undgå eller forebygge imod, så godt som muligt. Det kan være, at du skal få hugget træer ned, hvis de er for tæt på og skygger, eller det kan være, at du skal sørge for, at tagrenderne ikke er fyldt med blade og andet snavs og skidt. På den måde sørger du nemlig for, at vandet kan ledes gennem tagrenderne og væk fra taget.

Rensning af tag – effektivt med algerens og tagrens

Har du besluttet dig for at få en algebehandling?

Når du skal til at algebehandle dit tag, så har du forskellige muligheder af algebehandlinger. Først og fremmest er den mest skånsomme metode at starte med at forsøge med rent vand og en børste. Kan du ikke fjerne algebelægningen blot ved at skrubbe løs, så kan du gå over til kemiske løsninger.

Du kan forsøge at fjerne algerne fra dit tag med almindeligt husholdnings blegemiddel.

Blegemidlet fungerer som den perfekte algerens og tagrens. Du blander blegemidlet med vand, så det er 50/50. Først sprayer du algebelægningen med blandingen, og efterfølgende skyller du af med rent vand. Pa på med at bruge en trykspuler, da det kan skade din tagflade.

Andre foretrækker at bruge iltblegemiddel til algebehandlingen. Årsagen er, at du kan frygte, at blegemidlet kan skade dit tag, især hvis du har et asfalttag.

Metoden er således, at du blander iltblegemidlet med vand. Iltblegemidlet er i pulverform. Det gør ikke skade på dit hjem. Når du har blandet pulveret med vand, så sprøjter du det på taget med en pumpe. Når det er sprøjtet på taget, er det vigtigt at holde taget vådt i et kvarters tid. Iltblegemidlet vil angribe tagalgerne og fjerne de grimme algepletter på taget. Når du kan se, at det har virket, så skal du huske at skylle taget af med rent vand.

Med algefjerner på dit tag, undgår du mos på taget

Som nævnt tidligere er vigtigheden for at fjerne algerne på taget både på grund af det æstetiske ved dit hus, men også for at holde risikoen for mos på taget i bund. Alger er guf for mos, der også gror i fugtige forhold. Algerne er i sig selv nemlig ufarlige for din tagkonstruktion, men gror der for meget mos på taget, så risikerer du, at fugten kommer ned under tagbelægningen.

Kommer den først under tagbelægningen, så kan det skade tagmaterialet og have en nedbrydende effekt på tagbelægningen.

Professionel hjælp kan være den bedste algefjerner

Måske er du ikke den største gør-det-selv-type, og det er der intet i vejen med. Uanset om du er god til at bruge hænderne eller ej, så kan professionelle fagmænd være den bedste algefjerner for dig.

Med professionel hjælp kan du være sikker på, at du får den mest effektive algebehandling, og skulle algerne drille lidt ekstra, så tilbyder nogle endda virkningsgaranti, så du ikke betaler for en uhjælpsom algebehandling.

Andre steder gives der garanti på prisen. Med prisgarantien sikrer du, at du får algebehandlingen til den billigste og bedste pris på markedet.

Fagmænd har typisk både mere erfaring og viden, men også udstyret i orden. Du slipper for at gøre det hårde arbejde, og samtidig er du sikker på, at det gøres på den rigtige måde.

Vælger du at få professionel hjælp til algebehandlingen, så kan du i det samme bede om at få algebehandlet terrassen og indkørslens fliser. Det går hurtigt, når de først har udstyret klar.

Indhent tilbud ude i byen

Vælger du at gå vejen med en hjælpende hånd fra en erfaren algebehandler, bør du undersøge markedet for tilbud på algebehandling af tag. Du skal finde den helt store forhandler frem.

Først og fremmest indhenter du en masse uforpligtende tilbud fra forskellige udbydere, så du kan sammenligne markedets forskellige priser på algebehandlinger. Når du først har fået samlet en håndfuld tilbud, så kan du forsøge at forhandle prisen ned hos de forskellige algebehandlere og på den måde opnå den bedste pris.

Find grillen frem og nyd dit flotte hus

Efter algebehandling af dit tag skinner tagbelægningen, og dit hus er blevet smukt og æstetisk til sommerens mange timer på solsengen. Også terrassens fliser er blevet ordnet, så tiden er inde til at finde den store gasgrill frem, så der kan grilles gode langelændere til de gode sommervibes.

Du kan uden nogen bekymringer lægge dig eller sætte dig på terrassen og nyde solen og sommeren med grillduften i baggrunden.

For med ro i maven kigger du på dit hus, der står snorlige.

Tagrensning – sådan fjerner du mos og alger på taget

Med tiden risikerer du, at dit tag bliver slidt eller bliver offer for alger og mos. Men skal du fjerne det, og i så fald hvordan? Læs her, hvordan du skal forholde dig til mos og alger på taget

Ejer du et hus, så ved du, at det kræver en del at vedligeholde det. Det kræver både kræfter, tid og penge, og det omskiftelige vejr spiller en rolle, når det især kommer til alger og mos på tag, fliser, havemøbler samt dit skur eller carport.

Så står du i den situation, at dit tag næsten er blevet grønt af mos og alger, men du ikke er helt sikker på, hvordan du fjerner det, så gennemgår vi her, hvordan du skal gå til opgaven, når det gælder algebehandling og tagrensning.

Er det nødvendigt at fjerne mos og alger fra taget?

Måske er du en stolt husejer, og du går meget op i, at det bliver holdt pænt og præsentabelt. Men faktisk er mos og alger som udgangspunkt ikke skadeligt for din boligs tag. Men kommer der store nok mængder på dit tag, så kan det i sidste ende sagtens blive skadeligt for din tagkonstruktion.

Alger trives i fugtige omgivelser, og de er guf for mos, der virker opsamlende på regnvand. Hvis der derfor lægger sig et for stort lag mos på dit tag, og det bliver tungt nok, så kan du risikere, at fugten trænger ind under tagbelægningen.

Hvis det sker, så vil der opstå mug og eventuelt svamp, som kan være meget skadeligt for tagkonstruktionen, der i sidste fald kan falde sammen.

Det vil altså være en god idé at få fjernet alger og mos fra tagfladen hurtigst muligt, så du ikke risikerer at skulle have et helt nyt tag.

Få professionel hjælp til tagrensning af alger og generel rensning af tag

Er du ikke glad for at gøre det hårde arbejde selv, så er det muligt at få professionel hjælp til at bekæmpe alger og mos, om det så har lagt sig på dit tag eller dine fliser.

Fordelen er naturligvis, at en fagmand har styr på området, og han ved, hvilken rengøring der er nødvendig i din situation. Der findes nemlig forskellige metoder at reducere algernes og mossets levetid.

Først og fremmest er der den almindelige tagrengøring med vand gennem en højtryksspuler. Men er dette ikke tilstrækkeligt, så kan du anvende den basiske opløsning af zinksulfat. Det sælges som pulver og skal lægges direkte på områderne med mos og alger. Pulveret skal efterfølgende spules væk med vand, så du undgår, at det spreder sig ud på taget.

Vi anbefaler dog, at du kontakter en fagmand og får hjælp til arbejdet, så du er sikker på at opnå den mest effektive behandling af algerne og mosset. Når du har fået dem fjernet, så er det vigtigt, at du forebygger, så du slipper for rensningen af dit tag igen foreløbigt.

Forebyg og undgå rensning af tag

Du vil helt sikkert gerne undgå det hårde arbejde med tagrensning og fjerne alger på taget. Derfor er det altid en god idé at forebygge risikoen for at få alger og mos fremfor at tage kampen op, når først det har sat sig fast på taget.

Står du derfor og skal til at lægge nyt tag på dit hus eller bare gerne vil undgå mos og alger, så hav følgende med i dine overvejelser. Måden du allerbedst kan undgå mos på taget, er ved at lægge taget med en hældning på over 25 grader. Den lidt større hældning vil nemlig gøre det nemmere for vandet at løbe af taget, og du vil dermed mindske muligheden for fugt. Fugt skaber nemlig gode forhold for mos og alger.

Samtidig bør du have i overvejelserne, at træer tæt på huset højst sandsynligt vil skygge på taget. Det vil du gerne undgå, da skygge også vil øge risikoen for fugt, og dermed øge sandsynligheden for mos.

Til sidst bør du jævnligt tjekke og vedligeholde de materialer, der skal sørge for, at vandet bliver ledt væk fra taget. Det er altså vigtigt, at du blandt andet sørger for at fjerne blade og andet snavs i tagrenderne.

Få professionel hjælp til forebyggelsen

Den almindelige tagrensning med vand fjerner alger i en kort periode, men chancen for at få dem tilbage hurtigt allerede efter et eller to år er stor. Især hvis taget er skygget af træer tæt på.

Det kan derfor være en fordel at få professionel hjælp til at forebygge fremkomsten af mos og alger. Det kan især være en fordel, når det kommer til at forebygge revner og sprækker i tagkonstruktionen for at undgå, at du selv gør mere skade end gavn.

Den professionelle håndværker har nemlig det rigtige udstyr og den rette uddannelse til at tjekke og vedligeholde din tagkonstruktion. Det er nemlig en god idé at få et professionelt gennemsyn en gang om året og ikke mindst lade dem hjælpe med at holde taget pænt og frit for alger og mos.

På den måde kan du holde forekomsten af alger og mos på et minimum, og dermed undgår, at de fremkommer med det samme efter tagrensningen. Du kan med fordel også få professionel hjælp til at rense tagrenderne, så du holder risikoen for alger og mos i bund.

Tjek markedet for tagrensning priser

Inden du bare hyrer den første og den bedste professionelle fagmand til tagrensningen, så kan det altid svare sig at undersøge markedet for at finde den bedste pris. Det er typisk en stor fordel at få adskillige uforpligtende tilbud fra forskellige udbydere, så du kan forhandle dig frem til det bedste tilbud.

Får du indsamlet forskellige tilbud, så kan du bruge priserne til at forhandle udbyderne ned i pris. Det er ikke ligefrem et gratis tilbud, som du skal gå efter, men du kan helt sikkert opnå den bedste pris ved at lade de forskellige fagmænd kæmpe om at give dig den laveste pris.

Nogle udbydere tilbyder også en garanti på at matche andre udbyderes priser. Dette er altså endnu en god årsag til at undersøge markedet for lave priser.

Hvad koster tagrensning?

Men hvad kan du egentlig forvente, når det kommer til prisen på en tagrens eller en algebehandling på taget?

Det er naturligvis forskelligt, hvilke priser du kan forvente at få smidt i hovedet, når du tjekker markedet. Det kommer også an på, hvor stort et areal dit tag dækker. Det er klart, at jo større arealet er, jo dyrere vil det være at få det renset.

Nogle udbydere tilbyder udover algebehandling og tagrensning også rengøring og algebehandling af terrasse og indkørsel. Dette kan du nogle steder købe som en stor pakke, hvis du mener, at terrassefliserne og indkørslen også har brug for en kærlig hånd.

Prisen kan gå alt fra omkring 750 kroner og op til 2000 kroner afhængigt af omfanget, der skal rengøres.

Giv dit tag et løft med tagmaling

Når du har fået fjernet mos og alger, så kan du vælge at give dit tag et løft med en omgang maling. Du kan nemlig undgå det helt store tagskift ved tagrensning og tagmaling, hvis du ønsker at få dit nuværende tag til at ligne en million.

Du behøver altså ikke at bruge en formue for at få dit tag til at shine. Det gælder blot om at vedligeholde og tjekke, at dit tag har det godt. Og hvis der skulle opstå problemer med mos og alger, så bør du få det fjernet hurtigst muligt.

Ligeså snart du har fået styr på situationen med alger og mos, så kan du give udseendet af dit tag en opgradering ved at male det over med tagmaling.

Det bedste resultat kommer med den rigtige maling

Hvis du ønsker at få det bedste resultat, når du giver dit tag et løft med tagmaling, så har malingen meget at sige. Det er nemlig altafgørende, at du vælger den rigtige maling. Opsøg hjælp til at finde den rigtige maling på markedet, så du finder maling i høj kvalitet, og som holder i lang tid.

Tagpap – montering, pris og holdbarhed

Hvad enten du er i gang med en større renovering, bygge noget nyt op fra bunden eller bare er nysgerrige på andre alternativer til tegl på taget, kan du her blive klogere på alt, du bør vide om tagpap.

Hvad er tagpap?

Tagpap er faktisk ikke rigtig pap, selvom navnet antyder det. Rigtigt nok havde tagpap i gamle dage et tyndt lag af pap som kerne. I dag er kernen fremstillet af polyesterfibre. Nogle former for tagpap har desuden glasfilt i sin kerne.

Polyesterfibre er en polymerkæde, der med sin højde brydstyrke og lave vandabsorbering er perfekt til at holde dit tag rent, tørt og pænt. Foruden polyester består tagpap ydermere af Butimen, et termoplastisk stof som er et biprodukt af råolieraffinering.

Toppen af et stykke tagpap, den side, som vil vende opad, når det bliver lagt på taget, består af denne mørke type asfalt, som vi fagsprog kalder Bitumen, og kunstgummi. Begge dele klæber, når det bliver varmet op. Tagdækkere bruger en brænder til at varme tagpappen op, så de forskellige stykker af pap kan klistre på underpappet og på hinanden. Nogle typer af tagpap har ligeledes naturskifter på overfladen, men dette er typisk på tagpap med to lag.

Den hyppigste brugte farve til tagpap er sort, men faktisk kommer tagpap i en række af farver. Farver bestemmes af den keramiske skifter, der lægger ovenpå selve pappen. Du kan blandt andet få grønt, hvidt, teglrødt eller grønt tagpap. Der er altså en løsning til hver smag og hver arkitektoniske stil.

Tagpap var helt op i 1990’erne et upopulært valg, fordi man mente, at det var uholdbart at dække sit tag ind i pap. Der er dog sket meget med både mentaliteten blandt danskerne, tagdækning som håndværk og ikke mindst kvaliteten i tagpap. I dag kan et veludført stykke tagdækningsarbejde med tagpap godt stå imod vind og vejr, præcist på samme niveau som et tag af tegl eller stål kan det. Paptag er i dag en populær og billig løsning til tagbelægning, som bruges af både privatpersoner og virksomheder. Det tager desuden i gennemsnit kortere tid at lægge et tag af pap, end det gør at lægge tegl.

I dag bruges tagpap til almindelige beboelseshuse, sommerhuse, skure, carporte, virksomheder, lagerbygninger, lejlighedskomplekser. Tagpap er et minimalistisk og simpelt valg af tag, der går godt i spænd med det simple nordiske design, som er meget oppe i tiden i både indretningen og boligopførelsen.

Her kan du købe tagpap

Du kan få fingrene i tagpap i en lang række af byggemarkeder, eller du kan vælge at købe det direkte fra producenten. Du finder en række mærker nedenfor, hvoraf blandt andet Phøniks sælger til privatpersoner. De fleste virksomheder sælger dog kun internt til andre virksomheder, så det er her dit lokale byggemarked kommer ind i billedet.

Du kan finde tagpap hos følgende kæder:

  • Bygma
  • Jem&Fix
  • Byg100
  • XL-Byg
  • Silvan
  • Bygmax
  • Davidsen
  • Stark
  • Nettrælasten.

Det er desuden ikke nok bare at erhverve dig tagpap. Du skal også sørge for, at du har de nødvendige mængder af underpap. Underpap anvendes som underlag for selve tagpappen og er et fibernet belagt med asfalt og et sandlag på begge sider af underpapppen.

Hvis du gerne vil udføre projektet selv, er det hurtigt og billigt at købe selvklæbende tagpap i byggemarkedet. Det er ikke nødvendigvis en dårligere løsning, men den er god til dig, der gerne vil gøre det selv.

Forskellige mærker

I Danmark er den mest udbredte producent af tagpap Icopal, men der findes en række andre mærker på markedet, der også leverer et suverænt produkt. Der er blandt andet Phøniks, Eurotag Danmark,

Ved at vælge produkter med Danmark som oprindelsesland, er du ligeledes garanteret, at tagpappen og underpappen overholder de gældende danske standarder. Der findes også en del udenlandske producenter, der til Danmark er leveringsdygtige i tagpap, men de er produceret under andre regulationer. Hvis du alligevel vil importere tagpap, så er Binné fra Tyskland og Soprema fra Belgien gode bud. Lovgivningerne angående tagpap i Tyskland og Belgien afviger ikke meget fra de danske standarder.

Pris på tagpap og tagdækning

Nu har du en basisviden omkring tagpap, hvilke mærker og farver der er, samt hvor du kan købe tagpap og underpap samt materialer hjem. Men hvad koster det så? Hos professionelle udregnes priser i m2, men i privaten må du selv måle m2 og købe materialer derefter.

Priserne afhænger af hvilket mærke og type af tagpap, du køber. Tagpap køber du på ruller, hvor de gængse længder er 1 meter gange 5 meter eller 1 meter gange 8 meter ad gangen. En rulle på fem beter beløber sig til omtrent 600 kroner, mens en rulle på 8 meter beløber sig til omkring 900 kroner. Du skal købe det antal ruller, der kan inddække de kvadratmeter, du skal have lagt tag på. Derudover er det altid en god idé at købe en ekstra rulle, hvis du skulle have behov for at trække noget af pappen af igen. Priserne på selvklæbende tagpap er ikke meget anderledes.

Hos byggemarkederne finder du også de nødvendige materialer, du skal bruge, når der skal lægges tagpap. Om du gør det selv, får hjælp af nogle venner eller får en professionel tagdækker til det, er op til dig.

Det er naturligvis billigere at gøre det selv, men det er en god idé at have ekspertise med på råd eller en autoriseret entreprenør til at stå for monteringen, hvis ikke du er helt sikker på hænderne og med din viden. Og skal du vælge en autoriseret håndværker til at montere dit tagpap, anbefaler vi i alle tilfælde at det sker med faktura, moms og en montør som har en ansvarsforsikring og gerne en der er med i en garantiordning.

Disse skal naturligvis medregnes, når du laver den samlede pris. Får du en professionel tagdækker til at udføre arbejdet, kan du typisk og uforpligtende indhente gratis tilbud fra flere forskellige håndværkere. Hertil skal du huske, at du også betaler dem for deres tid og arbejde.

Prisen afhænger ydermere af, om du skal have lavet et fladt tag, et tag med en lav hældning (under 15 grader), middelstor hældning (15-35 grader) eller en stor hældning (over 35 grader). Jo større en hældning, desto dyrere er det, fordi arbejdsvilkårene er sværere.

Hvis du vil have en præcis pris på dit tag, findes der udregnere på internettet, der kan give dig en cirkapris. Her indtaster du kvadratmeter, type af tagbeklædning, om det skal være enkeltlag eller dobbeltlag af tagpap, om taget skal isoleres, om tagvinduer skal inddækkes, og om der eventuelt skal monteres eller renoveres en tagkvist.

Holdbarhed

Tagpap har en temmelig lang levetid. En populær fordom mod tagpap er, at fordi materialet er så tyndt og let, så er levetiden også kortere end for eksempelvis tegl. Det er ganske enkelt helt forkert. Et veludført stykke tagdækning med tagpap kan holde op til 50 år. Det er dog vigtigt at huske på, at en del forskellige faktorer spiller ind på tagets holdbarhed.

En af de største faktorer på dit tags levetid er naturligvis vedligehold. Det gælder, uanset hvilken type af tag du har, men ved tagpap er der nogle andre faldgruber og eventuelle skader, du skal være opmærksom på, end hvis du havde tegltag eller ståltag.

Hvert år, helst efter vintersæsonen, bør du gennemgå dit tag for at se, om der er kommet slitage på tagpappen, eller om gennemføringerne har sluppet nogle steder. Tjek desuden om afløbssystemet er gangbart, og rens dine tagrender efter løvfald, så de ikke stopper til og risikerer at oversvømme dit tag.

Damphuler er en af de mest populære skader på tagpap. De opstår, når solen opvarmer fugt, der eventuelt er blevet sluttet inde under dækningen af taget. Det er heldigvis let at løse, for dampbulen sprættes blot op og spartles med klæbeasfalt. Hvis skaden er synlig, kan den dækkes med skiftersten eller et stykke tagpap, der brændes fast ovenpå.

Sørg desuden for, at taget bliver fejet rent for blade og løv fra tid til anden. Det er helt sikkert at gå på taget. Når du alligevel er på taget, kan du også sprøjte eventuelle ovenlysvinduer, som tagpappet inddækker, med algefjerner.

Husk, at det også altid er muligt at bede et entreprenørfirma med speciale i tagdækning om at komme og gennemtjekke dit tag. Med ekspertise og faglige øjne kan en autoriseret tagdækker hurtigt spotte, om der er problemer ved tagkanterne, taggennemføringerne, inddækningerne og meget mere.

Montering – Gør det selv eller professionel?

Du kan selv lægge dit tag, eller du kan få en professionel tagdækker til at gøre det.

Den billigste løsning er klart at gøre det selv, og med selvklæbende tagpap kan det også sagtens lade sig gøre. Du skærer ganske enkelt bare tagpappen til i størrelser, der passer til dit tag og lægger det på taget. Hvis du har et fladt tag, er det nemmere.

Du kan også bruge shingles, som ganske enkelt bare sømmes fast stykke for stykke med overlap. Det kræver ingen specielle materialer eller værktøj. Du skal bruge en hammer, en kniv og en fugepistol. Shingles og selvklæbende tagpap er de nemmeste og billigste løsninger. Hvis du er i tvivl om monteringen, kan byggemarkedet give dig nogle gode råd med på vejen. Nogle bruger også sømpistoler til montering. Det kaldes selvbyggerpap og kræver ingen brug af åben ild.

Den klassiske løsning er i to lag, underpap og tagpap. Denne udføres typisk af en professionel, der ruller underpappen ud med tagpap ovenpå. De to skrues sammen og svejses eller brændes i overlapningen mellem de to ovenpå den eksisterende tagkonstruktion, hvorefter det lukkes til med inddækninger og får en omgang efterbehandling for at tagpappen holder sig på plads.

Nogle benytter sig også af punktsvejsning, hvor tagpapbanen først rulles ud og rettes til, hvorefter halvdelen rulles tilbage på rullen igen. Herefter svejses rullen på underpappen, mens rullen bliver rullet ud igen.

Hvis du vælger selv at lægge dit tag, og du ikke vælger selvklæbende tagpap, skal du lige tjekke med dit forsikringsselskab, inden du begynder at svejse eller at bruge en brænder på taget. Den største fare ved at brænde tagpap er eventuelle skjulte gløder.

Om du selv monterer taget eller får en professionel til det, bør sidste trin i montagen altid være grunding. Til tagpap bruges grundingsasfalt, som kan købes i de fleste byggemarkeder. Det er en flydende udgave af det bitumen-lag, der i forvejen er på tagpappet. Det agerer støvbindende og må kun påføres et rengjort tag. Grundningsasfalten er med til at opretholde kvaliteten af dine svejsninger og beskytter tagpappet som helhed. Du kan bruge en kost eller en pensel til at påføre efterbehandlingen.

Kreative måder at anvende tagpap

Hvem siger, at tagpap absolut skal lægges på taget? Slip din kreativitet løs, og vær med til at løse nogle af hverdagens udfordringer med det skridsikre underlag, som tagpap er. På grund af den ru overflade, er tagpap godt som skridsikkert underlag i eksempelvis hønsehuset eller på trappetrin.

Du kan også vælge at forkæle de mindste og lægge tagpap på børnenes legehus i haven eller give fuglehuset en opgradering med små stykker af tagpap, så fuglehuset matcher dit eget hus.

PVC Tagplader

Også kaldet tagplader i plast, er ofte at finde på redskabsskure, carporte, halvtage og garager, hvor det ikke gør noget at sollyset kommer frem. Vil du gerne vide mere om PVC tagplader skal du læse med her.

 

Hvorfor vælge PVC tagplader

Du får tagplader der er vejrbestandige, holder farven i mange år, er lette at montere og på flere af mærkerne ydes der op til 5 års reklamationsret. De kan fås i mange farver og kan derfor passes ind til resten af husets udseende, de vejer ikke meget og er derfor netop lette at montere.

 

Find dem på nettet

Ønsker du selv at købe og opsætte dine tagplader af PVC, vil det helt rigtige valg være at finde dem på nettet. Her er der flere online byggemarkeder, som kan give dig et godt tilbud på PVC tagplader.

 

Derfor vælger du tagplader af PVC

Du vil gerne have tagplader, der er lette at sætte op, du vil gerne have der kommer sollys ind og de kan blive udsat for slid, vind og vejr, der gør, at de kan skiftes uden at det bliver omkostningstungt.

 

Dit eget PVC tag

Hvad har du af erfaringer med PVC tagplader, fortæl gerne om dit eget tag, hvad du har af tips og tricks og gør det lige her.

Klare Tagplader

Har du en garage eller et redskabsskur, hvor der gerne må komme dagslys ind, vil det være godt med brug af tagplader der er gennemsigtige eller transparente også kaldet klare tagplader.

 

Hvor bruger du klare tagplader

Der er flere steder hvor det er muligt at bruge disse tagplader, så har du et redskabsrum, en garage, et skur eller et halvtag, hvor du gerne vil have nye tagplader på, er det altså muligt at få tagplader, som er klare på. Det kan være med til at give et bedre lys og derved udnytter du sollyset på bedst mulige måde.

 

Hvor finder du de klare tagplader

Ønsker du at få de bedste priser på denne type tagplade, vil det altid være godt at bruge nettet som tilbudsgiver. Det kan være en god ting at indhente flere tilbud, så du har mulighed for at danne dig et indtryk af prisniveauet og hvilken af de klare tagplader du skal vælge.

 

Der er mange størrelser og kvaliteter

De fås i mange størrelser og kvaliteter, derfor er det vigtigt at finde ud af hvad dit behov er, om det skal være den bedste kvalitet, skal det være den største model eller skal de have UV film på.

Hvor fandt du dine klare tagplader og hvorfor valgte du lige præcis den type – fortæl det lige her.

Brugte tagplader

Der kan være mulighed for at finde brugte tagplader på nettet, som det ofte er muligt at købe til gode priser og vil du selv have muligheden for at gøre et godt køb af tagplader, der er brugte, er der råd, som kan være værdifulde for dig – lige her.

 

Valg af brugte tagplader

Ønsker du at købe tagplader som er brugte, skal du være opmærksom på flere ting, så du ikke bliver snydt når du køber brugt. Det er altid vigtigt at kigge på tagpladernes beskaffenhed, hvordan ser de ud, er der brud på kanterne, er der spor efter alge og mos, indeholder de asbest og hvor gamle er tagpladerne.

Når disse ting er på plads, er der selvfølgelig en pris, der skal forhandles og det kan være meget individuelt alt efter tagpladernes stand. Bestem altid en max. pris du vil give, så har du et forhandlingspunkt at gå efter.

 

Hvor finder du brugte tagplader

Der er flere steder på nettet, der handler med brugte ting, så der er rig mulighed for at finde de brugte flere steder – start altid med at søge efter annoncer, hvor der er billeder med, så har du allerede en idé om hvordan tagpladerne ser ud.

Har du selv købt brugte tagplader er du meget velkommen til at dele dine erfaringer lige her – det kan være vigtige informationer til den næste, der gerne vil købe brugte tagplader.

Glaseret Tegl

Der er ikke meget, der er flottere end glaseret tegl til dit tag, så er du interesseret i denne type tag, vil du vide mere om den og vil du gerne have tips og tricks, får du det ved at læse med lige her.

 

Hvorfor så vælge glaseret tegl?

Der kan være flere grunde til at vælge glaseret tegl – blandt andet er der selve udseendet, hvor du får et tag der stråler, levetiden på taget kan være helt op til 100 år alt efter brændingen, der er mulighed for flere farver, du kan lægge taget på selv meget skæve tagflader, vedligeholdelsen er på et absolut minimum, da det holder sig fri for alger og mos.

Allerede nu har du mange gode grunde til at vælge dette tegltag, og er du på udkig efter steder hvor det er muligt at købe til de bedste priser – er der flere steder på nettet du skal kigge. Det bedste råd er at indhente flere tilbud og ad den vej få en rettesnor på priserne og sørg for at få udspecificeret hvad der er med i tilbuddet.

 

Tips og tricks til glaseret tegl

Vil du have et glaseret tegltag, så husk at finde ud af om det er lovligt, tænk på husets stil og vælg det så hvis det passer til huset. Husk at tænke på fremtiden, når du investerer i et tag, investerer du 50-100 år frem i tiden.

 

Giv os dine råd

Har du selv fået lagt glaseret tegl og har du gode erfaringer eller andre ting om taget, du gerne vil dele med os – får du mulighed for det her.

Onduline Tagplader

Har du behov for et tag, der skal bruges til redskabsrummet, legehuset eller noget helt tredje i samme dur, så er det ikke til at komme uden om denne type af tag – med Onduline tagplader har du mange valgmuligheder og det er let at lægge.

 

Brug Onduline fordi…

Der er flere grunde til at vælge denne type tagplader, da det er billigere end glaseret tegl, det er lettere at lægge, mere holdbart end brugte tagplader og har du brug for det, kan det sagtens bruges som klare tagplader, hvis der er behov for ovenlys.

Det er lavet som bølgeprofiler og af et 100 % naturvenligt genbrugsprodukt, der kan fås i farverne grøn, rød, brun og sort samt klart. Der er endnu flere fordele ved Onduline, da en speciel produktionsteknik forhindrer pladerne i spaltning og krakelering.

 

De bedste steder for Onduline tagplader

Vil du gerne bruge denne type af tagplader, der er meget let at lægge op, skal du stort set kun bruge hammer, søm og sav, så kan du lægge tag på kolonihaven, garagen, legehuset og redskabsskruet. Det kan dog være vigtigt at huske på klassificeringen af tagdækning og overholde gældende regler.

 

Egne erfaringer

Har du gode råd, erfaring eller tips når det kommer til lægning af Onduline tagplader, så skriv dem endelig her.

Ståltag priser – Lave priser online

Med de mange typer af tag der findes – også online – er det vigtigt at finde ud af hvilken type af tag, der er det rigtige valg til dit behov. Med lave ståltag priser, kunne et ståltag måske være det rigtige valg, find ud af mere her.

 

Ståltag – et klassisk tag

Et af de mere klassiske tag, der findes på markedet, er helt sikkert ståltag og du kan bare kigge rundt i dit boligkvarter, hvis du skulle være i tvivl. Du kan finde flere typer af ståltag og det giver igen mulighed for ståltag priser, der er til at håndtere. Et af de mest kendte ståltag er helt sikkert Decra, som findes i flere forskellige udgaver og har været eksisterende i Danmark i mere end 25 år.

I et ståltag, er der normalt en kerne af stål belagt med forskellige komponenter, der gør taget stærkt og holdbart. Ofte er det aluzink og så en slagfast pulverlakering eller en keramisk farvet stengranulat. Taget er forholdsvis let at lægge og det er da også en grundene til at det er så populært som det er.

 

Hvor bruger du ståltag

Med den lave vægt de fleste ståltags elementer har, er det let at lægge ståltag på alle tag. En af de andre fordele ved et ståltag er muligheden for at lægge det ovenpå et eksisterende tag. Det giver dig mulighed for ståltag på stort alle steder, du mangler et nyt tag og de forholdsvise gode ståltag priser gør det muligt både at købe til mindre og større projekter.

 

Gode tips og vedligeholdelse af ståltag

Når du har et ståltag kan der forekomme alger på det, så vælg et godt algebekæmpelsesmiddel eller få det algebehandlet en til to gange om året. Hvis du selv vil lave algebekæmpelse er blandt andet Rodalon et godt valg.

Skal du op at gå på taget, må du kun gå på det med gummisko, vælg kun at træde i de såkaldte bølgedale, som er den lave del af taget. Er taget stejlt og føler du ikke det er sikkert at gå på, så skal du bruge en stige. Et sidste godt råd, er muligheden for at spule det med en højtryksrenser, hvor trykket maksimalt må være 140 bar.

 

Ståltag priser på nettet

Det er efterhånden muligt at finde ståltag priser på nettet, som gør det til en god investering og derfor vil det mere og mere blive på nettet du finder din forhandler af ståltag. Det kan være et online byggemarked eller forhandler af ståltag.

 

Hvad gjorde du

Hvor fandt du dit ståltag? Hvad valgte du af løsning og hvilke erfaringer har du gjort dig, som kan være med til at hjælpe os andre – skriv det her.

Tagskruer – Hvilke bør du vælge

Alt efter hvilken tagtype du har valgt, skal du bruge den rigtige type af tagskruer og der er flere modeller at vælge imellem. Find ud af hvilke skruer til taget, der er de rigtige og køb dem så over nettet – det kan jo være du sparer penge.

 

Tagskruer  i mange versioner

Med tagskruer er det vigtigt at vælge de rigtige til den type tag, du har valgt at købe og vælger du den forkerte kan det betyde ødelagte tag eller tagplader der skal skiftes før det egentlig havde været nødvendigt.

Til ståltag er det en type af skruer, til trapezplader er det igen en anden type og til eternittag er det en helt 3 type af skruer, der skal bruges. Find ud af hvad den rigtige type hedder – du kan ofte få informationen ved den forhandler, du køber skruerne ved.

 

Find dem på nettet

Har du mulighed for at købe taget på nettet, får du også næsten altid mulighed for at købe skruer til taget med. Her er det igen vigtigt enten at spørge forhandleren af taget eller finde ud af hvilke skruer, der skal bruges til taget.

Vælger du tagskruer, har de ofte et bestemt hoved, hvor det til boremaskinen kan være nødvendigt at købe den helt rigtige bits til det. Det gør det meget lettere for dig at lægge tag og det sådan det skal være.

 

Dine tips til tagskruer

Hvad har du selv gjort dig af erfaringer dengang du skulle lægge tag, er der nogle tagskruer, der er bedre end andre? Del gerne din viden lige her.