Algebehandling af tag – hvorfor er det vigtigt?

Som husejer risikerer man at få belægninger af mos og alger på taget. Det er ikke særligt kønt, og det kan i sidste ende gøre skade på dit tag. Men hvordan fjerner du mos og alger fra tagbelægningen?

Om få måneder viser sommersolen sig over Danmark, og det bliver tid til at finde havemøblerne frem, så hus og have kan nydes udefra. Med et håndklæde på solsengen og et godt lag solcreme i masken, kan du snart lægge dig og nyde solens varme, mens du også nyder synet af dit flotte hus.

Eller måske er dit hus ikke så lækkert at se på alligevel. Det omskiftelige danske vejr har det med at fremkalde mos og alger på de danske hjems tagbelægninger, og det er de færreste, der overholder rådet om at vedligeholde og tjekke tagkonstruktionen en gang om året.

Belægninger af alger og mos er ikke ligefrem en fryd for øjet, når du lægger dig til rette på solsengen. Tværtimod. Det er grimt at se på, og det kan endda i sidste ende være skadeligt for din tagkonstruktion. Derfor er det bedste tidspunkt for algebehandling nu – inden du skal suge UV-strålerne til kroppen fra terrassen hertil sommer.

Men hvad er alger, hvorfor vokser der alger på taget og hvordan fjerner du dem igen?

Hvad er alger?

Alger er små planter, der består af få enkelte celler. Der findes mange arter, og de kan findes overalt i naturen. Alger er oftest grønne, men kan i nogle tilfælde have en rød eller brun nuance.

De vokser på fugtige overflader, og fugtigheden på for eksempel et tag afgør, om der kan gro alger. For at alger kan gro, kræver det udover vand, at de får sol og næringsstoffer, således at de kan formere sig. Selvom sol er et krav, så ønsker alger ikke for meget af det. Får alger for meget sol, så vil de udtørre. Derfor er vejret i Danmark et godt klima for alger.

I Danmark skifter vejret ret ofte mellem regnvejr og tørvejr. Det er altså gode forhold for alger, og derfor lider mange danske huse under algebelægninger både på tage, terrassefliser og andre belægninger omkring huset.

På flere punkter kan alger minde en smule om svamp. De kan ved tørre perioder vælge at gå i dvale og efterfølgende fortsætte med at vokse, når de igen oplever nok fugt.

Algebehandling af tag – hvorfor?

Alger på taget er for det meste helt uskadelige i sig selv. De er dog meget sjældent kønne at kigge på, og det er algerne, der får taget til at se grønt og beskidt ud. Med andre ord fryder det ikke øjet, når husets ydre skal nydes i sommersolen.

De grønne algebelægninger er i sig selv ikke til skade for tagmaterialerne, men alger er god føde for mos, der i sidste ende kan gøre skade på dit tag. Det kommer vi tilbage til.

Lider dit tag eller andre stenbelægninger af alger, så skal du først og fremmest fjerne dem, hvis du ønsker et rent, pænt og skinnende tag.

Hvordan opstår alger og mos på taget?

Som sagt opstår alger og mos under fugtige forhold. Nogle af synderne er træer, der står og skygger på taget, eller hvis taget ikke hælder nok, så vandet ledes ned i husets tagrender.

Det er altså for alt i verden fugten, som man skal prøve at undgå eller forebygge imod, så godt som muligt. Det kan være, at du skal få hugget træer ned, hvis de er for tæt på og skygger, eller det kan være, at du skal sørge for, at tagrenderne ikke er fyldt med blade og andet snavs og skidt. På den måde sørger du nemlig for, at vandet kan ledes gennem tagrenderne og væk fra taget.

Rensning af tag – effektivt med algerens og tagrens

Har du besluttet dig for at få en algebehandling?

Når du skal til at algebehandle dit tag, så har du forskellige muligheder af algebehandlinger. Først og fremmest er den mest skånsomme metode at starte med at forsøge med rent vand og en børste. Kan du ikke fjerne algebelægningen blot ved at skrubbe løs, så kan du gå over til kemiske løsninger.

Du kan forsøge at fjerne algerne fra dit tag med almindeligt husholdnings blegemiddel.

Blegemidlet fungerer som den perfekte algerens og tagrens. Du blander blegemidlet med vand, så det er 50/50. Først sprayer du algebelægningen med blandingen, og efterfølgende skyller du af med rent vand. Pa på med at bruge en trykspuler, da det kan skade din tagflade.

Andre foretrækker at bruge iltblegemiddel til algebehandlingen. Årsagen er, at du kan frygte, at blegemidlet kan skade dit tag, især hvis du har et asfalttag.

Metoden er således, at du blander iltblegemidlet med vand. Iltblegemidlet er i pulverform. Det gør ikke skade på dit hjem. Når du har blandet pulveret med vand, så sprøjter du det på taget med en pumpe. Når det er sprøjtet på taget, er det vigtigt at holde taget vådt i et kvarters tid. Iltblegemidlet vil angribe tagalgerne og fjerne de grimme algepletter på taget. Når du kan se, at det har virket, så skal du huske at skylle taget af med rent vand.

Med algefjerner på dit tag, undgår du mos på taget

Som nævnt tidligere er vigtigheden for at fjerne algerne på taget både på grund af det æstetiske ved dit hus, men også for at holde risikoen for mos på taget i bund. Alger er guf for mos, der også gror i fugtige forhold. Algerne er i sig selv nemlig ufarlige for din tagkonstruktion, men gror der for meget mos på taget, så risikerer du, at fugten kommer ned under tagbelægningen.

Kommer den først under tagbelægningen, så kan det skade tagmaterialet og have en nedbrydende effekt på tagbelægningen.

Professionel hjælp kan være den bedste algefjerner

Måske er du ikke den største gør-det-selv-type, og det er der intet i vejen med. Uanset om du er god til at bruge hænderne eller ej, så kan professionelle fagmænd være den bedste algefjerner for dig.

Med professionel hjælp kan du være sikker på, at du får den mest effektive algebehandling, og skulle algerne drille lidt ekstra, så tilbyder nogle endda virkningsgaranti, så du ikke betaler for en uhjælpsom algebehandling.

Andre steder gives der garanti på prisen. Med prisgarantien sikrer du, at du får algebehandlingen til den billigste og bedste pris på markedet.

Fagmænd har typisk både mere erfaring og viden, men også udstyret i orden. Du slipper for at gøre det hårde arbejde, og samtidig er du sikker på, at det gøres på den rigtige måde.

Vælger du at få professionel hjælp til algebehandlingen, så kan du i det samme bede om at få algebehandlet terrassen og indkørslens fliser. Det går hurtigt, når de først har udstyret klar. Du kan finde gode tips på byggeentreprisen.dk

Indhent tilbud ude i byen

Vælger du at gå vejen med en hjælpende hånd fra en erfaren algebehandler, bør du undersøge markedet for tilbud på algebehandling af tag. Du skal finde den helt store forhandler frem.

Først og fremmest indhenter du en masse uforpligtende tilbud fra forskellige udbydere, så du kan sammenligne markedets forskellige priser på algebehandlinger. Når du først har fået samlet en håndfuld tilbud, så kan du forsøge at forhandle prisen ned hos de forskellige algebehandlere og på den måde opnå den bedste pris.

Find grillen frem og nyd dit flotte hus

Efter algebehandling af dit tag skinner tagbelægningen, og dit hus er blevet smukt og æstetisk til sommerens mange timer på solsengen. Også terrassens fliser er blevet ordnet, så tiden er inde til at finde den store gasgrill frem, så der kan grilles gode langelændere til de gode sommervibes.

Du kan uden nogen bekymringer lægge dig eller sætte dig på terrassen og nyde solen og sommeren med grillduften i baggrunden.

For med ro i maven kigger du på dit hus, der står snorlige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.