Decra tag

Hvis du overvejer at skrifte dit nuværende tag med et Decra tag, kommer der her en guide, der grundigt fortæller, hvad der er vigtigt at vide, før du træffer en beslutning. Decra tagplader har været produceret i Danmark i over 25 år, hvilke betyder at danske håndværkere har en lang erfaring med at benytte Decra.

Hvad er et Decra tag?

Et Decra tag er Decra plader, der er bygget op omkring en stærk kerne af stål, derefter galvaniseret med Aluzink, og efterfølgende er pladerne belagt med keramisk farvet stengranulat eller pulverlakering. Yderlig er et Decra tag let og kan derfor monteres uden på det eksisterende tag, hvilke gør, at du undgår at skulle fjerne det eksisterende tag og køre det væk. Du slipper altså med at bo på en byggeplads i længere tid.

Samtidig er et Decra tag modsat mange andre former for tagmaterialer farveægte og falmer ikke over tid. Et Decra tag passer perfekt til det omskiftelige danske vejr ved at være modstandsdygtig over for regn, sne, sol og hagl.

Holdbarhed og garanti

Når du skal vælge en håndværker, så anbefales det, at du vælger en, der er Decra tagekspert. Icopal den danske producent af Decra vil ved et valg af en håndværker, der af dem er udnævnt som tagekspert, give 15 års udførelsesgaranti ud over de 30 års produktionsgaranti.

Fordele og ulemper ved et Decra tag

Et ny tag er en stor beslutning og ikke bare sådan at ændre uden store omkostninger. Det er derfor vigtigt at vælge rigtigt første gang. Herunder kommer en liste over fordele og ulemper ved et Decra tag, der kan gøre det nemmere for dig at træffe det rigtige valg.

Fordele ved et Decra tag

  • Et Decra tag har som tidligere nævnt en produktgaranti på 30 år og kan modstå det omskiftelige danske vejr.
  • Det er nemt og hurtigt at montere taget, hvilke gør et Decra tag billigere end mange andre tagløsninger. Derudover så gør den hurtige montering, at du slipper for larm og byggerod i en længere periode.
  • Der er et stort udvalg af farver, så det er muligt at få netop den farve, der passer til dig og dit hus.
  • Er du en dygtig håndværker, er det muligt selv at montere taget.
  • Koster omkring det halve af et tegltag, og hvis du selv står for monteringen endnu mindre.
  • Det er nemt at vedligeholde.
  • Det kan anvendes ved en lav taghældning.
  • Decra har en lavere vægt end traditionelle tagplader, så de er lettere at bære op til montering.

Ulemper ved et Decra tag

  • Holder kortere end et tegltag.
  • Da taget bliver højere, vil det få huset til at se anderledes ud end før.
  • Hvis det nuværende tag er utæt, er der mulighed for at kondens vil medføre råd og svamp.

Rensning af et Decra tag

Typisk vil et Decra tag blive renset i et almindeligt regnvejr, men skulle det have behov for at blive yderlig renset for for eksempel alger, så anbefales et godkendt tagrensemiddel og at sørge for, at hele tagfladen er mættet, og at hele taget får en behandling på samme tid. Vær opmærksom på vindretningen, og følg altid de sikkerhedsforanstaltninger, der står på emballagen.

Vælger du at spule med en højtryksrenser, så brug max et tryk på 140 bar og brug rent vand. Det er ikke tilladt for unge under 18 år at betjene en højtryksrenser med et tryk på 140 bar.

Det er vigtigt, at du spuler med jævne bevægelser og aldrig mod eller op under en vandret samling. Det samme gør sig gældende for sideoverlæg.

Brug sko med skridsikre såler og sikre dig, at der ikke er mennesker i nærheden, da strålen er kraftig og kan medføre kvæstelser.

Farver

Decra kommer i 12 forskellige farver, der gør det muligt for dig at vælge lige præcis den farve, der passer til dit hus. Farven vil trods vind og vejr ikke ændre sig over tid på grund af den keramiske indfarvning.

Montering af et Decra tag

Det er muligt selv at montere et Decra tag, men det kræver en præcis opmåling, samt placering af taglægterne. Der findes på YouTube et stort antal video til inspiration.

Først skal der måles af, og her er det vigtigt, at der måles præcist af, da pladerne ellers ikke kan placeres korrekt.

Lægterne skal sidde med præcis 36,9 cm afstand målt fra lægtens nederste kant. Den nederste skal gå ud over tagrenden med 3 cm. Derefter måles der 36,9 cm til det, der er underkanten af den næste taglægte.

Der skal bruges de samme mål på spæret i den modsatte side. Brug et vaterpas eller en retskinne til at placere de 2 mærker, så der kan sættes en streg på den midterste lægte. Længden på lægterne er 73 x 38 mm og de monteres med 5 x 100 mm spånskruer. En enkel skrue ved hvert enkelt spær er nok.

Husk at sikre, at lægterne placeres på den nederste kant på stregen.

Oppe ved tagrygningen er det vigtigt at montere et 25 x 100 mm bræt. Der skal der senere monteres en Decra-plade, hvor vulsten er skåret af. Er vulsten ikke skåret af, er det ikke muligt at lukke toppen af korrekt.

Pladerne ligges fra toppen af taget og ned af. Og der ligges i hele tagbredden. Det er vigtigt at benytte beskyttelsesbiller og handsker, da pladernes granulat er skarpt og kan ødelægge dine øjne, hvis de ikke er beskyttet under monteringen.

I byggemarkederne er det muligt at købe eller leje en speciel Decra sømpistol til at sømme pladerne fast. Det er også muligt at købe eller leje en Decra pladeskærer.

Når stålpladerne først er målt og sat op, går det hurtigt at få pladerne på. Den nye plade skal ligges ind under den forrige for at sikre at taget bliver tæt. Husk søm i samme farve som taget. Pladerne kan, som tidligere nævnt, ofte lægges direkte oven på gamle eternittage eller tagpap.

Gode råd til at bevare dit Decra tag smukt og tæt

For at bevare dit tag smukt og tæt kommer der her en række gode råd.

  • Træd kun, hvor der er en understøttende lægte og kun i bølgedalene.
  • Brug kun gummisko, når og hvis du skal gå på taget.
  • Brug en stige, hvis taget er stejlt.

Gode råd inden køb

Inden du skifter dit tag, er det vigtigt at overveje om du på samme tid skal foretage andre ændringer eller forbedringer. Det kan være at inddrage loftet til beboelse, enten ved at inddrage det eksisterende loft eller ved at bygge et nyt og højere tag. Det siger sig selv, at det er billigere at foretage de ændringer, når taget alligevel skal skiftes.

En anden ting, der skal overvejes, er isolering. Her er det muligt at få isoleret taget, så det lever op til moderne standard, og du samtidig undgår, at op til 10% af varmen i dit hus slipper ud via taget. Her er det dog vigtigt at lave en rentabilitetsanalyse, om det kan betale sig. Nogle gange vil det kræve så omfattende ændringer for at få plads til isoleringen, at det økonomisk ikke kan betale sig.

Beregn din pris

Der findes på internettet mange sider, der vil hjælpe dig med at lave en prisberegning på, hvad det vil koste at få et nyt Decra ståltag. Som udgangspunkt er materialeprisen den samme. Der, hvor det bliver billigere, er, at det nemmere og hurtigere at montere taget. Især hvis du selv monterer det.

Hvilke slags Decra tag skal du vælge?

Decra produktsortiment består af Decra Classic og Decra Elegance.

Decra Classic er som er det oprindelige Decra sortiment. Tagpladerne har en overflade, der har en bestrøning med en overflade af stengranulat i to størrelser. Det medfører en flot mat overflade. Samtidig fungerer granulatet som lyddæmpende. Tagpladerne minder meget om traditionelle teglsten.

Decra Elegance ståltag er en slagfast lakering, der giver taget et mere moderne udseende. Modsat Decra Classic er Decra Elegance ikke lyddæmpende. Til gengæld er prisen i bund. Det gør Decra Elegance et godt valg, hvis det nye tag lægges oven på det gamle tag, der automatisk vil fungere som lydisolering.

Hvad skal du undersøge inden?

De fleste husejere bruger lang tid, før de beslutter sig om et nyt tag, og der er mange ting, du skal være opmærksom på, før du beslutter dig.

En af de ting, du skal sikre dig, er, at de materialer, du bruger, overholder de love og regler, der er til tagmaterialer og konstruktion. Det skal være sikret mod fugtskader, have en korrekt ventilation og en god isolering.

Et godt udgangspunkt er, at et nyt tag skal leve op til de krav, der er ved et nybyggeri. En god tommelfingerregel er, at der skal ske en betydelig forbedring af isoleringen.

Som udgangspunkt skal der ikke indhentes tilladelse fra kommunen ved udskiftning af tag. Det er dog alligevel en god ide lige at runde kommunen og sikre, at dit hus ikke er fredet eller bevaringsværdigt, eller om der er andre regler, du skal være opmærksom på.

Det er også muligt at undersøge det selv via Tinglysningskontoret. Men uanset om du undersøger det eller ej, er det dit ansvar at sikre dig at alt er i orden, inden du går i gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *