Decra tag

Hvis du overvejer at skrifte dit nuværende tag med et Decra tag, kommer der her en guide, der grundigt fortæller, hvad der er vigtigt at vide, før du træffer en beslutning. Decra tagplader har været produceret i Danmark i over 25 år, hvilke betyder at danske håndværkere har en lang erfaring med at benytte Decra.

Hvad er et Decra tag?

Et Decra tag er Decra plader, der er bygget op omkring en stærk kerne af stål, derefter galvaniseret med Aluzink, og efterfølgende er pladerne belagt med keramisk farvet stengranulat eller pulverlakering. Yderlig er et Decra tag let og kan derfor monteres uden på det eksisterende tag, hvilke gør, at du undgår at skulle fjerne det eksisterende tag og køre det væk. Du slipper altså med at bo på en byggeplads i længere tid.

Samtidig er et Decra tag modsat mange andre former for tagmaterialer farveægte og falmer ikke over tid. Et Decra tag passer perfekt til det omskiftelige danske vejr ved at være modstandsdygtig over for regn, sne, sol og hagl.

Holdbarhed og garanti

Når du skal vælge en håndværker, så anbefales det, at du vælger en, der er Decra tagekspert. Icopal den danske producent af Decra vil ved et valg af en håndværker, der af dem er udnævnt som tagekspert, give 15 års udførelsesgaranti ud over de 30 års produktionsgaranti.

Fordele og ulemper ved et Decra tag

Et ny tag er en stor beslutning og ikke bare sådan at ændre uden store omkostninger. Det er derfor vigtigt at vælge rigtigt første gang. Herunder kommer en liste over fordele og ulemper ved et Decra tag, der kan gøre det nemmere for dig at træffe det rigtige valg.

Fordele ved et Decra tag

  • Et Decra tag har som tidligere nævnt en produktgaranti på 30 år og kan modstå det omskiftelige danske vejr.
  • Det er nemt og hurtigt at montere taget, hvilke gør et Decra tag billigere end mange andre tagløsninger. Derudover så gør den hurtige montering, at du slipper for larm og byggerod i en længere periode.
  • Der er et stort udvalg af farver, så det er muligt at få netop den farve, der passer til dig og dit hus.
  • Er du en dygtig håndværker, er det muligt selv at montere taget.
  • Koster omkring det halve af et tegltag, og hvis du selv står for monteringen endnu mindre.
  • Det er nemt at vedligeholde.
  • Det kan anvendes ved en lav taghældning.
  • Decra har en lavere vægt end traditionelle tagplader, så de er lettere at bære op til montering.

Ulemper ved et Decra tag

  • Holder kortere end et tegltag.
  • Da taget bliver højere, vil det få huset til at se anderledes ud end før.
  • Hvis det nuværende tag er utæt, er der mulighed for at kondens vil medføre råd og svamp.

Rensning af et Decra tag

Typisk vil et Decra tag blive renset i et almindeligt regnvejr, men skulle det have behov for at blive yderlig renset for for eksempel alger, så anbefales et godkendt tagrensemiddel og at sørge for, at hele tagfladen er mættet, og at hele taget får en behandling på samme tid. Vær opmærksom på vindretningen, og følg altid de sikkerhedsforanstaltninger, der står på emballagen.

Vælger du at spule med en højtryksrenser, så brug max et tryk på 140 bar og brug rent vand. Det er ikke tilladt for unge under 18 år at betjene en højtryksrenser med et tryk på 140 bar.

Det er vigtigt, at du spuler med jævne bevægelser og aldrig mod eller op under en vandret samling. Det samme gør sig gældende for sideoverlæg.

Brug sko med skridsikre såler og sikre dig, at der ikke er mennesker i nærheden, da strålen er kraftig og kan medføre kvæstelser.

Farver

Decra kommer i 12 forskellige farver, der gør det muligt for dig at vælge lige præcis den farve, der passer til dit hus. Farven vil trods vind og vejr ikke ændre sig over tid på grund af den keramiske indfarvning.

Montering af et Decra tag

Det er muligt selv at montere et Decra tag, men det kræver en præcis opmåling, samt placering af taglægterne. Der findes på YouTube et stort antal video til inspiration.

Først skal der måles af, og her er det vigtigt, at der måles præcist af, da pladerne ellers ikke kan placeres korrekt.

Lægterne skal sidde med præcis 36,9 cm afstand målt fra lægtens nederste kant. Den nederste skal gå ud over tagrenden med 3 cm. Derefter måles der 36,9 cm til det, der er underkanten af den næste taglægte.

Der skal bruges de samme mål på spæret i den modsatte side. Brug et vaterpas eller en retskinne til at placere de 2 mærker, så der kan sættes en streg på den midterste lægte. Længden på lægterne er 73 x 38 mm og de monteres med 5 x 100 mm spånskruer. En enkel skrue ved hvert enkelt spær er nok.

Husk at sikre, at lægterne placeres på den nederste kant på stregen.

Oppe ved tagrygningen er det vigtigt at montere et 25 x 100 mm bræt. Der skal der senere monteres en Decra-plade, hvor vulsten er skåret af. Er vulsten ikke skåret af, er det ikke muligt at lukke toppen af korrekt.

Pladerne ligges fra toppen af taget og ned af. Og der ligges i hele tagbredden. Det er vigtigt at benytte beskyttelsesbiller og handsker, da pladernes granulat er skarpt og kan ødelægge dine øjne, hvis de ikke er beskyttet under monteringen.

I byggemarkederne er det muligt at købe eller leje en speciel Decra sømpistol til at sømme pladerne fast. Det er også muligt at købe eller leje en Decra pladeskærer.

Når stålpladerne først er målt og sat op, går det hurtigt at få pladerne på. Den nye plade skal ligges ind under den forrige for at sikre at taget bliver tæt. Husk søm i samme farve som taget. Pladerne kan, som tidligere nævnt, ofte lægges direkte oven på gamle eternittage eller tagpap.

Gode råd til at bevare dit Decra tag smukt og tæt

For at bevare dit tag smukt og tæt kommer der her en række gode råd.

  • Træd kun, hvor der er en understøttende lægte og kun i bølgedalene.
  • Brug kun gummisko, når og hvis du skal gå på taget.
  • Brug en stige, hvis taget er stejlt.

Gode råd inden køb

Inden du skifter dit tag, er det vigtigt at overveje om du på samme tid skal foretage andre ændringer eller forbedringer. Det kan være at inddrage loftet til beboelse, enten ved at inddrage det eksisterende loft eller ved at bygge et nyt og højere tag. Det siger sig selv, at det er billigere at foretage de ændringer, når taget alligevel skal skiftes.

En anden ting, der skal overvejes, er isolering. Her er det muligt at få isoleret taget, så det lever op til moderne standard, og du samtidig undgår, at op til 10% af varmen i dit hus slipper ud via taget. Her er det dog vigtigt at lave en rentabilitetsanalyse, om det kan betale sig. Nogle gange vil det kræve så omfattende ændringer for at få plads til isoleringen, at det økonomisk ikke kan betale sig.

Beregn din pris

Der findes på internettet mange sider, der vil hjælpe dig med at lave en prisberegning på, hvad det vil koste at få et nyt Decra ståltag. Som udgangspunkt er materialeprisen den samme. Der, hvor det bliver billigere, er, at det nemmere og hurtigere at montere taget. Især hvis du selv monterer det.

Hvilke slags Decra tag skal du vælge?

Decra produktsortiment består af Decra Classic og Decra Elegance.

Decra Classic er som er det oprindelige Decra sortiment. Tagpladerne har en overflade, der har en bestrøning med en overflade af stengranulat i to størrelser. Det medfører en flot mat overflade. Samtidig fungerer granulatet som lyddæmpende. Tagpladerne minder meget om traditionelle teglsten.

Decra Elegance ståltag er en slagfast lakering, der giver taget et mere moderne udseende. Modsat Decra Classic er Decra Elegance ikke lyddæmpende. Til gengæld er prisen i bund. Det gør Decra Elegance et godt valg, hvis det nye tag lægges oven på det gamle tag, der automatisk vil fungere som lydisolering.

Hvad skal du undersøge inden?

De fleste husejere bruger lang tid, før de beslutter sig om et nyt tag, og der er mange ting, du skal være opmærksom på, før du beslutter dig.

En af de ting, du skal sikre dig, er, at de materialer, du bruger, overholder de love og regler, der er til tagmaterialer og konstruktion. Det skal være sikret mod fugtskader, have en korrekt ventilation og en god isolering.

Et godt udgangspunkt er, at et nyt tag skal leve op til de krav, der er ved et nybyggeri. En god tommelfingerregel er, at der skal ske en betydelig forbedring af isoleringen.

Som udgangspunkt skal der ikke indhentes tilladelse fra kommunen ved udskiftning af tag. Det er dog alligevel en god ide lige at runde kommunen og sikre, at dit hus ikke er fredet eller bevaringsværdigt, eller om der er andre regler, du skal være opmærksom på.

Det er også muligt at undersøge det selv via Tinglysningskontoret. Men uanset om du undersøger det eller ej, er det dit ansvar at sikre dig at alt er i orden, inden du går i gang.

Ståltag – alt du bør vide om ståltagplader

Tegl har i Danmark typisk været danskernes foretrukne materiale til at lave tag med, men i de seneste år er ståltag blevet mere og mere populære til beboelse. Egentligt har ståltage mest været brugt til industrielle ejendomme, landbrug, skure og carporte, men nu gør de skinnende stålplader også deres indtog på almindelige huse, villaer og lejligheder.

Her kan du læse mere og blive meget klogere på, hvad et ståltag koster, hvordan du skal vedligeholde det, hvordan ståltage ændrer udseende gennem tiden og meget mere.

Danske leverandører af ståltag

Der findes en del danske virksomheder, der producerer og monterer ståltag. Der kommer ligeledes kun flere til i takt med, at løsningen bliver mere og mere populær herhjemme.

En af de mest populære leverandører er Decra. Decra er særligt populære, fordi deres stålplader er galvaniserede og belagt med en fast pulverlakering, der sikrer dine stålplader mange års levetid.

Derudover er tagpladerne fra dette mærke også lyddæmpende og tillader en hurtig oplægning, fordi pladerne er så lette. Af andre danske mærker er der blandt andet Quadro og Lindab. Også profilmetal har specialiseret sig i at skabe tagløsninger designet i stål.

I Danmark gives der ofte lange garantier på ståltag, ofte mellem 20 og 40 år. Den mest gængse garanti er 30 år, men den forudsætter naturligvis, at taget blandt andet er monteret korrekt.

Pris på ståltag

Det er svært at sige, hvad et ståltag kommer til at koste. Mange tror fejlagtigt, at ståltage er dyre. Faktisk er denne tagtype relativt billig. Tager man eksempelvis udgangspunkt i de stålplader, der ligner rigtig tegl, koster ståludgaven kun cirka halvdelen af, hvad de populære røde tegl koster. Hvis du selv vælger at montere ståltaget, skal du naturligvis medregne priser for håndværkerarbejde og håndværkernes brugte tid.

Vil du have udregnet en mere præcis pris på dit tag, skal du først og fremmest tage nogle mål. Målene er med til at definere, hvor mange kvadratmeter af stålplader, du skal bruge.

Kvadratmeterpriser er det typiske grundlag for prissætning i håndværkerbranchen, når der tales om overfaldeløsninger.

Kvadratmeterprisen afhænger så igen af producenten, men du skal regne med at måtte slippe mellem 180 kroner og 250 kroner per kvadratmeter for de almindelige stålplader, du kan finde hos mange byggemarkeder.

Hvis du går med en lidt billigere udgave, som typisk bruges til skure og carporte, kan du få kvadratmeterpriser helt ned til omkring 80 kroner. Det kan dog sagtens betale sig at købe kvalitetsplader, selv hvis du skal ud og finansiere dem med et lån.

Når du kender de rigtige mål, kan du begynde at kigge dig om efter bestemte typer af stål og materialer, der skal udgøre dit tag. Det er nemlig ikke bare pladerne, du skal vælge. Du skal også sørge for, at du vælger de rigtige inddækninger og materiale til at lave en kip, selve ryggen på dit tag. Dertil kommer der rygningsstykker og lægter, der skal sørge for, at dit tag bliver liggende.

Alle disse faktorer spiller en rolle, når man sætter en pris på ståltag. Dog er den generelle tommelfingerregel, at ståltag er billigt sammenlignet med alternativerne.

Priserne på ståltag afhænger også af, hvilken tagprofil du vælger. Hver producent har sine egne profiler, ligesom der også er en række fælles profiler at vælge mellem. Du kan selv gå på jagt og finde nogle plader, der passer ind i jeres drømme.

Forskellige farver af ståltag

Som med almindelige tegl, så kommer ståltag også i et væld af farver. Du vil derfor altid kunne finde nogle tagplader, der passer til netop det farveskema, du kører på dit hus. Den mest populære farve er sort og andre neutrale nuancer som mørkegrå, lysegrå, aluzink og galvaniseret stål.

Det skal dog ikke afholde dig fra at træffe mere kulørte valg. Stålpladerne kommer også i forskellige nuancer af rød, orange, gul, blå, grøn og brun. Farverne er rent kosmetisk og bidrager til den æstetik, du ønsker. Farven spiller ikke ind på stålpladernes dækkeevne.

Du kan ligeledes vælge den type af inddækninger, og farve af inddækninger, du ønsker, hvis dit tag skal have en særlig udstråling. Inddækninger er den overgang, der holder de forskellige rækker med stålplader sammen. Det udføres altid i metal, som aluminium eller zink, der uden at lægge for meget vægt på pladerne, holder dem sammen og sikrer, at dine plader bliver liggende på undertaget.

Ståltage med tiden

Hvor tegl og tagpap hurtigt påtager sig alger og mos, holder et ståltag sig rigtig flot i mange år. Stålet ældes flot og uden synlige spor i langt de fleste tilfælde. Desto bedre pladerne er monteret, desto større er chancen for, at ståltaget holder sin fine form.

Det er en nem form for tag at vedligeholde, da regnen i store træk sørger for, at dit tag fremstår rent og pænt. Når du vælger dine stålplader, kan du gøre fremtiden ekstra nem for dig selv ved at vælge stålplader, der allerede er overfladebehandlede. Det er de fleste plader, der er beregnet til at lave tag af. Fordi ståltag med tiden ikke kræver nogle former for egentlig beskyttelse, og slet ikke med stærke kemikalier som ved andre typer af tag, sparer du både dig selv og miljøet. Stål afgiver heller ikke gasser eller radon.

Hvis du alligevel vil give dine stålplader en omgang ekstra beskyttelse, forhandler de fleste byggemarkeder tagtættende lak. Den består af glasfiber, der er med til at forhindre huller i at opstå og vand i at trænge ind i revner og sprækker. Det kan være med til at forlænge dit tags levetid og få det til at stå flot i mange år fremadrettet.

Når ståltag ældes, skal du dog være opmærksom på, at nogle ejere af ståltag oplever rust efter nogle år. Hvis du oplever rust, er det fordi den galvaniserede overfalde under selve beklædningen er i stykker, hvorfor der kan være sluppet vand ind under. Selvom der sjældent opstår større problemer med alderen, kan det dog være fornuftigt at få taget tjekket fra tid til anden, da det blandt er sjældent, at der efterisoleres, hvis ståltaget monteres ovenpå en eksisterende konstruktion. Det kan give nogle kuldelommer, som skal eftertjekkes med tiden og eventuelt suppleres med isolering såfremt muligt.

Ståltag eller tagsten?

Der findes intet facit over, om ståltag eller tagsten er bedst. Det er en subjektiv smagssag, men der er en række fordele ved at anvende ståltag. Først og fremmest er der selvfølgelig prisen, der er langt mere fordelagtig end tegl. En anden klar fordel ved ståltagplader er, at de kommer lige i de længder, du har brug for. Det er nemlig nemt og ufarligt at tilpasse pladerne, så de har den ønskede længde og bredde. Det gør ståltag fleksibelt at arbejde med. Mange vælger også ståltag i stedet for almindeligt tag af tegl, hvis deres tagkonstruktion eksempelvis ikke kan klare de tunge tegl.

Hvis du godt kan lide tegl til dit tag, men ikke er interesseret i al den vedligeholdelse, der medfølger til sådan en løsning, kan du få ståltag, der ligner tegl. De er især populære på ældre parcelhuse, der under en renovering har fået fjernet sine gamle tegl og erstattet dem med stålplader. Når man piller teglstenene af, kan man nemlig nemt montere de nye stålplader ovenpå det eksisterende undertag af eternitbølgeplader.

Hvis du er af den overbevisning, at vi skal gøre, hvad vi kan for at skåne miljøet, giver det blot endnu et plus i bogen til fordel for stål. Langt de fleste stålplader er nemlig genanvendelige, hvilket er med til at spare på jordens ressourcer og mindske den påvirkning, vi i store dele af industrien udsætter miljøet for.

Montering af ståltag

På grund af stålpladernes lette vægt, kan den eksisterende tagkonstruktion ofte blive stående, når du skal lægge nyt tag. Det gør selve monteringsarbejdet en del lettere, da du sparer både tid og penge på at skulle opbygge et nyt undertag. Tjek dog altid med en håndværker, inden du påbegynder monteringen af dit nye tag ovenpå et eksisterende undertag. Der kan være skader, råd eller fejl, som du ikke kan se med det utrænede øje.

Hvis du har hænderne skruet rigtigt på, er det muligt, at du selv kan montere dit nye ståltag. Det kræver dog, at du er i stand til at følge og forstå meget nøjagtige montagevejledninger fra start til slut. Monterer du ikke ståltaget korrekt, risikerer du blandt andet, at garantien på pladerne frafalder, da producenten i så fald vil kunne argumentere for, at skaderne kan være opstået som følge af forkert montage.

Hvis du er den mindste smule i tvivl om, hvordan du selv skal opsætte dit nye ståltag, er det ofte er klogere valg at vælge en professionel håndværker eller tagdækker, der kan give en hånd med eller klare projektet selv. Vi anbefaler at du vælger en som er medlem af en garantiordning, og betaler son moms til den danske stat.

Vælg altid en autoriseret håndværker, når du skal have lagt dit tag. Det er sjældent bedst bare at tage den billigste. Pengene er ofte bedre givet ud på en god håndværker, end på at skulle reparere fejl og mangler på et stykke dårligt udført arbejde efterfølgende.

Gå efter erfaring og bevist håndværk. Et stykke autoriseret arbejde er din garanti for, at dit nye tag er i orden og at arbejdet bliver udført korrekt. Hvis du alligevel selv vælger at stå for montagen, kan du forhøre dig i det nærmeste byggemarked omkring hvilke materialer og værktøjer du skal bruge, for at montere dit nye ståltag.