Tagplader til dit nye tag – alt om priser, design og kvalitet

Før eller siden vil man i løbet af enhver boligs livscyklus blive nødt til at renovere eller udskifte taget. Men hvilke tagplader skal man så vælge? Udvalget af tagplader er stort, og det kan derfor godt være svært at kende forskel på de mange forskellige typer tagplader samt deres fordele og ulemper.

Nogle af de mest benyttede tagplader er

  • Eternit tagplader
  • Trapez tagplader
  • Termotagplader
  • Ståltagplader
  • Onduline tagplader

Denne guide har til formål at give dig et overblik over nogle af de mest brugte og mest populære tagplader i Danmark.

Eternit tagplader

I Danmark og det meste af Norden er tage med eternit tagplader nok det mest brugte. Det er derfor ikke tilfældigt, at de fleste huse i Danmark har eternit tagplader. Primært ses eternit tagplader på parcelhuse. Dette skyldes, at eternit tagplader er billige at producere, mens de samtidig også er nemme at montere, såvel som de er nemme at skære i. Dette er samtidig også nogle grundene til, at denne type tagplade er så populær.

Eternit tagplader er en form for cementplader, som nedbrydes over tid. Dette er en af de helt store ulemper ved denne type tagplade. Taget ender altså med at revne, hvorved man bliver nødt til at renovere eller udskifte tagpladerne. Desuden dannes der meget ofte algevækst på tage med eternit tagplader, som også er med til at sørge for, at du bliver nødt til at renovere eller udskifte tagpladerne med tiden. Levetiden på tage med eternit tagplader siges at være omkring 40 år.

Under kategorien eternit tagplader findes der desuden typerne B5, B6, B7 og B9 eternit tagplader. B5 tagplader var de første eternit tagplader der fandtes. B5 tagplader blev primært benyttet i 60’erne og 70’erne og var et populært valg til anvendelse i dansk landbrugsbyggeri. I dag er det ikke længere tilladt at investere i et nyt eternittag, som består af b5 tagplader. Dette skyldes, at man i dag hellere vil benytte nye og mere miljøvenlige alternativer til denne type tagplade.

Ikke længe efter B5 tagpladerne kom på markedet, kom B6 tagpladerne. Disse tagplader benyttes i dag stadig af nogle boligejere og fagfolk, der har en forkærlighed for bølgeeternit. B6 tagplader er nemlig lavet af en form for bølgeeternit, og de kan benyttes til mere end bare tagdækning. Disse tagplader er også gode at anvende til eksempelvis beklædning af udvendige facader.

Dog bruges B6 tagplader oftest på eternittage, som har en hældning på mere end 14 %. B6 tagplader er et godt valg, hvad enten der er tale om nybyggeri eller renovering af en boligs tag. Tagpladerne fås desuden i flere farver: rødbrun, sortblå, sort, mokka, grå og teglrød. B6 tagplader er klart bedre at bruge end B5 tagplader, som man jo så heller ikke må benytte til nybyggeri længere. Dette skyldes, at B6 tagplader er udviklet med en mere armeret effekt.

Det betyder, at tagpladerne har nemmere ved at modstå strenge vind- og vejrforhold, og at chancen for at taget eller resten af boligen tager skader er mindre. Disse tagplader er samtidig både vandtætte og vandafvisende, hvilket medfører at der ikke er risiko for vandskader, svamp eller råd under tagets overflade. Desværre er B6 tagplader dyrere end B7 eller B9 tagplader, som begge er nyere tagplader.

B7 tagplader er den nyeste type eternit tagplade. Disse tagplader er bedre at benytte end B5 tagplader, da de er langt mere miljøvenlige. B6 plader kan anvendes på lige fod med B7 tagplader, men idet B6 tagplader koster mere end B7 tagplader, er der mange gode grunde til at vælge B7 tagplader. B7 tagplader kan bruges til både tagdækning og til beklædning af andre udvendige facader. Man bør dog være opmærksom på, at B7 tagplader udelukkende kan anvendes på tage, som har en hældning på mere end 14 grader.

Denne type eternit tagplade er kendetegnet ved dens unikke slidstyrke, som til dels skyldes pladernes bølgeform. Disse tagplader fungerer, på samme måde som B6 tagpladerne, som en armeret plader, der er med til at forebygge algedannelse og som samtidig kan modstå alt vind og vejr. B7 tagplader er dog mindre end både B5 og B6 tagplader, hvilket gør at de egner sig specielt godt til mindre tagdækninger, hvor man ønsker en unik tagløsning til en rimelig og fordelagtig pris. Disse tagplader findes primært i farverne mokka, rødbrun, sortblå samt teglrød, men andre nuancer kan også være tilgængelige.

B9 tagplader adskiller sig lidt fra de førnævnte, da disse tagplader som regel kun bruges på industribygninger og på landbrugsejendomme. I visse tilfælde kan de også bruges til facadebeklædning og til loft i eksempelvis en parkeringskælder. Ligesom de andre tagplader er B9 tagplader dog også fremstillet som en ubehandlet bølgeplade i miljøvenligt fibercement. Denne type tagplader er derfor mindst ligeså slidstærk som de førnævnte tagplader.

Trapez tagplader

Trapez tagplader går under kategorien plasttag. Denne type tagplade er ideel til lette konstruktioner. Trapez tagplader er blandt nogle af de mest populære plasttagplader, som oftest bruges til udestuer, terrasser, vinterhaver, carporte og andre lette konstruktioner. Disse tagplader repræsenterer en billig tagløsning, som giver dig garanti for stabilitet og fleksibilitet. Desuden er de nemme at skære til samt nemme at montere. Brugen af trapez tagplader medfører også en masse naturligt lys, som kan komme igennem tagpladerne. Ståltagplader minder på mange måder om plasttagplader, men de tillader dog ikke naturligt lys at trænge igennem. Derfor er trapez tagplader ofte et populært valg, hvis man ønsker at berige en tilbygning med en masse naturligt lys.

Trapez tagplader og lignende plasttagplader har desuden den fordel, at de er utroligt nemme at montere. Det er så nemt, at selv boligejere uden den store erfaring inden for håndværkerfaget vil kunne montere tagpladerne selv. Plasttagplader er derfor ideelle at bruge til gør-det-selv-projekter. Ikke nok med det er tage med trapez tagplader nemme at rengøre og vedligeholde.

Trapez tagplader og andre plasttagplader produceres desværre ikke i et stort udvalg af farver. Dette skyldes, at man gerne vil gøre det så nemt som muligt for solens stråler at trænge igennem tagpladerne. Man kan få trapez tagplader i farverne blå, hvis og opal. Alle tagplader af denne type er samtidig produceret med et indbygget uv-filter, som sørger for at beskytte mod skadelige solstråler. Dette indbyggede uv-filter er samtidig med til at forlænge tagpladernes levetid samt forbedre deres styrke markant.

Termotagplader

Termotagplader er ligesom trapez tagplader fremstillet af plast. Plasttagplader har nemlig den unikke egenskab, at de tillader solens stråler at trænge igennem sig. På den måde bliver der samtidig lukket en masse varme ind i tilbygningen. Termotagplader har altså en isolerende effekt. Ligesom trapez tagpladerne produceres disse tagplader også med et indstøbt uv-filter, som sørger for at reducere udledningen af skadelige solstråler. Desuden er termotagplader mindst ligeså nemme at montere som trapez tagplader. De fleste termotagplader findes nemlig med et klik-system, der gør det meget nemt at samle og montere taget. Det skal dog siges, at termoplader med klik-system ofte er dyrere end andre plasttagplader.

Ståltagplader

Ståltagplader minder på rigtig mange måder om plasttagplader, men til forskel lader disse ikke sollys trænge igennem. Den mest populære ståltagplade er nok den såkaldte pandeplade, som kan ses på tage over hele Danmark. I løbet af de seneste år er der dog kommet en masse nye såltagplader på markedet, som er blevet mere og mere populære at gøre brug af i byggebranchen. Grunden til at ståltagplader har oplevet stor succes i Danmark er, at de bliver produceret med en plast- eller metalbelægning, som medvirker til at tagpladerne ikke korroderer så nemt. Dette er med til at forlænge ståltagpladernes levetid samtidig med, at det giver dem større slidstyrke.  Ståltagplader er altså også gode til at modstå alle former for vind- og vejrforhold. Ønsker man derfor tagplader af høj kvalitet, som har en lang levetid, er ståltagplader et rigtig godt valg.

Nogle af de nyere ståltagplader er produceret af rustfrit stål. Disse tagplader har en helt unik evne til at modstå alt slags vind og vejr. De har nemlig en overflade, som er meget hårdfør. Disse tagplader har også den fordel, at de har gennemsnitligt har en levetid på mere end 50 år. Ikke nok med det er denne type tagplade også nem at montere. Tagplader i rustfrit stål er dog en smule dyrere end tagplader i stål generelt. De findes desuden i mange forskellige farver, og er helt klart et unikt alternativ til de mere traditionelle tagplader.

Onduline tagplader

Onduline tagplader er det oplagte valg, hvis du har brug for tagplader til et redskabsskur, et legehus, kolonihavehuset, garagen eller lignende. Denne type tagplade er nem at montere, det er billigere end eksempelvis glaseret tegl, og det er også mere holdbart end eksempelvis almindelige brugte tagplader. Hvis du har behov for ovenlys, kan denne type tagplade også sagtens bruges som klare tagplader.

Onduline tagplader er lavet som bølgeprofiler af et 100 % naturvenligt genbrugsprodukt. De fås blandt andet i farverne rød, brun, sort, grøn og klart. Pladerne er produceret via en speciel produktionsteknik, som er med til at forhindre pladerne i at spalte eller krakelere.
Det kræver ikke meget at lægge et tag med onduline tagplader. Det eneste det stort set kræver er hamme, søm og sav.